11/24/2012

Donzell fals

Dibuix d'un DONZELL FALS
Elaboració pròpia

Nom científic: Artemisia vulgaris

Noms vulgars catalans: artemísia, artemisa, artemeia, artemega, altamira, donzell salvatge, donzell fals, herba de somer.

Noms vulgars espanyols: altamisa, artamisa, artemisa, artamisia, hierba de San Juan.

Noms vulgars anglesos: artemisia, mugwort.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: donzell fals.

Descripció botànica: és una planta de la família de les Compostes que pot créixer fins a 1 m d’altura, amb les tiges robustes, primes, estirades i recobertes de borrissol. Les fulles són verd fosc a dalt i blanquinós en el revers, a causa del vellut que les recobreix. Al cap damunt està format per 10-12 flors cada una, són ovoides de color vermell o groc.

Hàbitat: és una planta que no necessita unes condicions determinades per créixer, per això se la pot trobar a tots els terrenys, tot hi que freqüenta als llocs humits o als marges entre la bardissa.

Recol·lecció (època): a l’estiu les fulles i les summitats florides, i a la tardor,  l’arrel.

Parts medicinals: les fulles, les summitats florides i les arrels.

Propietats: tota la planta conté essència d’eucaliptol o cineol, amb una petita quantitat de tuyona, taní, mucílag, i un principi amarg. Propietats:
-Emmenagoga: pot provocar l’aparició de la regla en casos d’amenorrea (falta de menstruació) deguda a trastorns funcionals. També permet regular el cicle i calmar els dolors menstruals (dismenorrea).
-Aperitiva i colagoga: degut al seu gust amargant, obre la gana, estimula el buidatge de l’estómac, facilita la digestió, i normalitza la funció de la vesícula biliar. És una mica laxant.
-Vermífuga: provoca l’expulsió dels paràsits intestinals (oxiürs).

Precaució: l’artemisa pot tenir efectes indesitjables sobre el sistema nerviós, per sobredosis, o per prendre-la regularment més de 10 dies. No n’han de prendre les embarassades pel seu efecte abortiu i pel gust amarg de la seva  llet.

Preparació del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I) Infusió: es prepara amb 20-30 grams de summitats florides o d’arrel triturada per cada litre d’aigua. Se’n prenen de 2 a 4 tasses al dia.
*(I) Vermífug: en cas de paràsits intestinals, prendre una tassa d’infusió en dejú i dues més abans de cada àpat. Repetir-ho al cap d’una setmana.
*(E) Banys: en cas de trastorn menstrual fer banys d’aigua calenta amb un grapat d’artemisa (infusió).

Conservació: netejar i assecar les fulles, les summitats florides i les arrels, per separat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada